Erkek Burun Estetiği | Burun Estetiği

Erkek Burun Estetiği

Rinoplasti, plastik cerrahinin en karmaşık ve uğraştırıcı ameliyatlarından biridir. Bu zorluk erkek hastalarda daha fazladır. Çünkü erkek hastalar daha nonspesifik şikâyetlere sahip olup, daha çok şey bekler ve muayene esnasında daha az dikkatlidirler.

Erkek hastanın ameliyattan önce gerçekçi hedeflerinin olduğu anlaşılması önemlidir ve cerrah hastanın tüm riskleri, yararları ve seçenekleri duyup anladığından emin olunmalıdır. Aşırı burun sırttı alınması veya tip inceltilmesi tatminkâr olmayan sonuçlar doğurur.

Gorney ise potansiyel problemli hastaları SİMON (bekar(single), olgunlaşmamış kişi(immature), erkek(male), aşırı beklentisi olası ve kendini beğenmiş(narsist)) kısaltması ile gösermştir.

Genelde erkekler deformiteleri konusunda kadınlardan daha az anlayışlıdırlar. Ayrıca istedikleri değişiklikleri de anlatmakta zorlanırlar.

Ameliyat öncesi cerrahi planlama için yan, oblik, bazal fotoğraflama ve bilgisayar görüntülenmesi çok önemlidir. Bilgisayar görüntülenmesi hastanın, ameliyat beklenen sonuçlarını daha iyi anlamasına ve endişenin azalmasına olanak sağlar. Aynı zamanda yüz uyumunun önemini vurgular ve hastanın, cerrahi sonucunun belirlemesine olanak sağlar. Bu, özellikle rinoplasti hastalarında önemlidir. Bilgisayar görüntülerinin, ameliyat sonrası oluşacak şeklin garantisi veya bir belirleyicisi olmadığı da unutulmamalıdır. Daha çok bir eğitim aracıdır.

Estetik olarak hoş bir yüz oluşturmak için yüz yapıları arasındaki belirlenmiş oranlar ve ilişkiler vardır. Kadın hasta için bu oranları ve kadın ile erkek arasındaki farkları kısaca açıklayalım:

  1. Çenenin altı kısmı (mention), burun tabanı, kaş ve saç çizgisi arasındaki yatay çizgiler, yüzü 3 eşit parçaya böler. Üst 1/3’lük bölüm en az önemli olandır, Çünkü üst çizgi kişiden kişiye, saç tipine göre farklılık gösterir. Burun uzunluğunu bu oranlara göre konumlandırmak gerekir.
  2. Burunda herhangi bir deviasyon not edilmelidir. İki kaş arası ortasının dudak ortasına çekilen çizgiye göre değerlendirilmelidir.
  3. Burun sırtı sınırları, kaşların iç kısımlarından burun ucuna birbirine zıt yönde hafif kavisli iki çizgi ile belirlenir (iç nasal çizgi). Erkeklerde kadınlara burun sırtı daha geniş ve daha az konkavdır.
  4. Burun kemiği taban genişliği(dış nasal çizgi) normal burun taban genişliğinin %70-80’ine denek gelmelidir. Kemik taban genişse, kemikler mobilize edilerek daraltılabilir. Erkek hatları daha geniş bir tabana sahiptir. Burun tabanı aşırı daraltılırsa kadınsı bir görünüm yol açabilir.
  5. Burun taban genişliği her iki göz arası aralığına eşit olmalıdır. Burun kanat genişliği bunun burun yayvanlaşmasından ayırt edilmelidir. Beyaz ırk erkeklerde yayvanlaşma 3mm’dir. Eğer bunda fazla ise alar tabanda bir daraltma yapılmalı fakat yine bu mesafe iki göz aralığına dikkat çekmek gerekir.
  6. Burun kanat simetrisi değerlendirilmeli ve operasyon sırasında erkeklerde daha keskin sınırlarda olmasına dikkat edilmelidir.
  7. Burun kanadı ile burun orta direği bir martı kanadı görünümünü uyandırmalıdır.
  8. Erkekte burun kökü ile burun ucu arasında bir yayvanlık bulunmamalıdır. Gine de burun ucu arkasındaki bölge daha düşük olmalıdır.
  9. Burun ucu arkasında hafif bir çukurlaşma normal kabul edilir. Erkekte olmayabilir.
  10. Burun dudak açısı erkekte 90-95 derece olmalıdır. Bu açının daha fazla olması kadınsı buruna işaret eder.

Önemli bir özelikte erkek hastaların burun deri kalın olmaktadır ve sonuçları daha belirsiz olmaktadır. Herşeye rağmen iyi sonuçlar alındıkça erkeklerde burun estetiğine ilgisi artırmaktadır.

Online Randevu

Randevu Al