Meme büyütme ameliyatı olmayı düşünüyorsanız ya da mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonuna ihtiyacınız varsa, hangi meme implantının sizin için uygun olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.
Estetik cerrahınız ilk muayenenizde meme anatominizi değerlendirecek ve sizinle estetik hedeflerinizi tartışacaktır. Böylece işlem sırasında kullanacakları implant türü ve kullanılacak ameliyat tekniği hakkında daha doğru kararlar vermeleri mümkün olacaktır.
Meme estetiğinde kullanılan protezler yani meme implantları, göğüslere cerrahi olarak yerleştirilen yapay unsurlar olarak tanımlanabilirler.
Meme implantları; kanser gibi hastalıklar sonucu meme kaybı yaşanması, memelerin şeklinin ya da boyutunun değiştirilmesinin istenmesi durumlarında meme rekonstrüksiyon ya da meme büyütme ameliyatlarında kullanılabilir. Bu doğrultuda meme implantlarının estetik iyileştirme ve rekonstrüksiyonda kullanılmak üzere tasarlandığı söylenebilir.
Bununla birlikte meme implantları yüzeye, şekle ve içeriğe göre değişebilmektedir. Yüzeyleri, düz veya pürtüklü; formları yuvarlak veya anatomik olabilir (“gözyaşı damlası” olarak da adlandırılır). İçerikleri ise silikon veya salinden meydana gelebilir. Her türün artıları ve eksileri vardır ve bunların tümü sizinle estetik cerrahınız arasında tartışılmalıdır.
Kullanılacak İmplant Kişi Özelinde Belirlenmelidir
Meme protezleri yuvarlak ya da anatomik şekilde olabilir. Anatomik implantlar gözyaşı damlası gibi görünürler. Eğimli bir üst ve daha dolgun bir alt ile memenin doğal görünümünü taklit etmek için geliştirilmişlerdir.
Tüm implantların tipik olarak silikondan yapılmış bir dış kabuğu vardır. Dış kabuğun yüzeyi düz ya da pürtüklü olabilir. Son yıllarda pürtüklü implantlar popüler hale gelmiştir. Pürtüklü implantlar, meme dokusunun implanta yapışmasını sağlayarak hareket ve migrasyon olasılığını azaltır. Kullanımlarının kapsül insidansını azalttığı gösterilse de, ne yazık ki enfeksiyon ve malpozisyon insidansını artırma olasılığı vardır.
Tüm meme implantları, gerçek bir memeyi taklit etmek için silikon veya salin içeren bir maddeyle doldurulur. Silikon implantlar genellikle yerleştirmeden önce doldurulmakla birlikte salin implantlar boş olarak yerleştirilir. Ardından istenen boyut elde edilene kadar doldurulur. Silikon implantlar saline göre daha doğal hissettirme eğilimindedir ve daha kalın bir madde olduğu için fazla dalgalanma göstermezler.
Bununla birlikte, implantta bir sızıntı meydana gelirse, salin idrar yoluyla vücudunuzdan güvenli bir şekilde atılırken, silikon vücudunuzun diğer bölgelerine (tipik olarak koltuk altındaki lenf düğümlerine) göç edebilir ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle sızan silikon cerrahi olarak çıkarılmalıdır ve genellikle küçük, sertleşmiş boncuklar oluşturduğundan tamamen çıkarılması zor ve zaman alıcıdır.
Asimetrik memeleri olan veya bir memeden mastektomi geçirmiş hastalar için salin bazen daha iyi bir seçenektir. Bireyin göğüsleri farklı dolgu hacimlerine ihtiyaç duyduğunda, ameliyat sırasında ayarlanıp gerekli miktarda doldurulabildiğinden simetri daha kolay sağlanır.
Meme Protezi Seçimi Farklı Unsurlara Göre Yapılmalıdır
İmplantın en geniş kısmının boyutu (taban genişliği), doğal göğüs anatominizin kapladığı alana göre belirlenir. Genişlik, doğal göğsünüzü aşmamalıdır, aksi takdirde anatomik olarak yanlış bir görünüm ortaya çıkacaktır.
Meme implantları projeksiyon ve profil olarak da farklılık gösterebilir. Projeksiyon, göğüs duvarından ne kadar ileriye uzandığıdır ve santimetre veya inç olarak ölçülür. Profil toplu olarak taban genişliği, izdüşüm ve dolgu hacmi ile belirlenir.
Profil, düşük, orta, yüksek ve ekstra yüksek (üretici etiketlemesindeki farklılıklarla) olarak sınıflandırılır. Genel olarak, düşük profilli implantlar daha doğal görünürken, yüksek profilli implantlar daha dolgun ve yuvarlak görüme sahip olur.